KAPELICA SV. KATARINE NA OVNAKU

image image image image image

Project description

Jedan od prvih zadataka pri projektiranju bio je odabir najpovoljnije lokacije za postavljanje kapelice unutar groblja. Budući da se cijela parcela nalazi u priličnom nagibu zapad-istok, činilo se najpraktičnijim izabrati centar najuzvišenije zapadne strane groblja za izgradnju kapelice. Budući da se na toj strani nalazi i sam glavni ulaz u groblje, trebalo je i njega arhitektonski i oblikovno riješiti tako da s kapelicom čini jednu cjelinu.

Sama kapelica bi trebala imati više namjena. Kapelica na groblju služi kao mjesto za oltar odakle svećenik predsjeda misama. Kapelica je zapravo samo zaleđe oltara. Kapelica-oltar cijelo groblje obuhvaća kao prostor koji okuplja zajednicu živih i mrtvih (općinstvo Svetih, tj. zajedništvo živih i mrtvih koji zajedno slave Boga vječnoga života, i kao takva mora imati dostojanstveno uređeni prostor za oltar-žrtvenik koji bi po mogućnosti trebao biti fiksni (nepomjerljiv) da i u vremenu kada se ne služi misa ukazuje da je to najuzvišenije i najsvetije mjesto u groblju. Kapelica-oltar je smještena ispod same vertikale tornja na najuzvišenijem dijelu groblja i na taj način cijelo groblje okuplja i upućuje ka nebu. Ta sveta vertikala je u zemlju udarena kao moćan znak i na svečan način upućuje da je to svet prostor odvojen za Boga.

Kapelica dalje ima ulogu i mrtvačnice, tj. ima dovoljan prostor u svojoj utrobi da se u njoj može obaviti i posljednji ispraćaj pokojnika pred sam sprovod.

U pozadini kapelice je smještena i staklena niša koja prosijeca zid groblja u svojoj pozadini i na taj način postaje vidljiva za prolaznike preko lokalnog puta. U toj niši je smješten i kip sv. Katarine kojoj je kapelica i posvećena.

Na kapelicu se naslanja i nadstrešnica čija je uloga u ovom slučaju višenamjenska kao što je i slučaj sa samom kapelicom. Zapravo ona služi kao nadstrešnica ulazu u samo groblje i kapelicu, a također mjesto okupljanja vjernika nakon sprovoda u spomen - druženju, gdje se vjernici okupljaju oko stola na kojeg se stavlja meza i piće.

Susret nakon mise (AGAPE) duboko je ukorijenjen u običajima slavenskih naroda, gdje uz čašicu pića i zalogaj meze na "poštenje" pokojnika i sućut ožalošćenima ("poštenje" - u starom bosanskom franjevačkom jeziku znači ČAST), vjernici ostaju nakon sprovoda, a svakako je trebalo i to uvažiti i uklopiti mjesto u arhitektonskom konceptu.

Dakle, budući da je kapelica stavljena u samu granicu parcele, zid u pozadini kapelice je ujedno i ograda groblja. On povezuje kapelicu, zvonik i nadstrešnicu iznad ulaza u jedanu arhitektonsku cjelinu. Ispod nadstrešnice,dalje u groblje se spušta monumentalno stepenište preko kojeg vjernici na dostojanstven način ulaze u groblje. Također valja naglasiti da ovo nije jedini ulaz u groblje pa i nije bilo nužno ispoštovati standard za osobe s invaliditetom.

Ovdje bih želio zahvaliti župniku brajkovačkom fra Leonu Pendiću na još jednom ukazanom povjerenju nakon realiziranog projekta na Podovima, odboru za gradnju na čelu s gospodinom Draganom Kafadarom što su se odlučili za realizaciju projekta, a također zahvale idu i fra Ivi Markoviću koji je rodom iz ove župe i koji je iscrpnim projektnim zadatkom doveo do ovakvoga arhitektonskoga odgovora na postavljeni zadatak.

Information

  • Client:Župa Sv. Petra i Pavla u Brajkovićima
  • Type:KAPELICE
  • Year:2015 g.
  • Location:Ovnak,Općina Zenica

Other projects