TRG DRINSKIH MUČENICA U NOVOM TRAVNIKU

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image

Project description

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Župna crkva Presvetog Trojstva smještena je u istočnom, rubnom dijelu grada, tako da crkva i trg tangiraju urbanu cjelinu grada pod uglom od 45 stupnjeva. Sama parcela zbog toga ima oblik trokuta površine cca 300 m2.

IDEJNI KONCEPT

Trg nosi ime po Drinskim mučenicama i cijeli koncept trga je razvijan kroz tematiku vezanu za Blažene sestre.

Na zapadnom dijelu, preko kojeg trg i crkva komuniciraju s gradom, smještena je skulptura akademskog kipara Zdenka Jurišića, posvećena mučenicama o kojoj sam umjetnik kaže:

Skulptura je inspirirana mučeničkom smrću naših Blaženica .U osnovi idejnog rješenja nisu njihovi pojedinačni portreti niti materijalna tijela, nego simbolima vizualizirano njihovo stradanje i put duša u nebo.

Pet kamenih crnih valova utopljenih u staklenoj podlozi su simbol njihovih materijalnih tijela.

Pet vertikalnih inoksnih stubova , prikaz su uzdizanja do nebeskih visina.

Pet golubica od inoks-lima predstavljaju čiste duše mučenica.

Golubice bi se radile tehnikom varenja inoks- lima s naglašenim varovima, što bi im dalo suvremenost, likovno bogatstvo i relativnu lakoću zbog njihovog podizanja na stubove.

Prednost ove tehnike u ovom slučaju je neuporediva u odnosu na druge (klasične) kiparske tehnike, a njena ekonomska opravdanost nesumnjiva.

Skulptura bi imala visinu cca 10 m, a stakleno postolje koje je u „negativu“ , tj. utisnuto u trg,da bi se dobio dojam dubine(vode), ima kvadratičan oblik dim 6 x 6 m.

Od skulpture prema istočnom dijelu, gdje je smješten vanjski oltar (višenamjenska pozornica), vodi petkvadratičnih staklenih medaljona u koje su upisana imena mučenica.

Sama nadstrešnica je inspirirana prvim kršćanskim simbolom „RIBOM“ i ima raspon 11,5 m, a širinu 6,5 m. S istočne strane se nalazi rijeka i šetnica uz nju, koje bi završavale na trgu. Budući da se šetnica nalazi u denivelaciji u odnosu na trg, na toj strani su predviđene široke stepenice „kaskade“ u koje su uklopljene klupe.

Na jugozapadnoj strani je predviđen parking sa 37 mijesta, a od trga ga dijeli pet breza koje simboliziraju čistoću i nevinost sestara.

Na sjevernoj strani parcele je predviđen produžetak lokalne gradske saobraćajnice koja bi bolje povezala grad, a ujedno služila kao konekcija na sam crkveni parking.

Za popločanje je previđena betonska galanterija većeg formata s naglašenom stazom sa zapadnog dijela prema ulazu u crkvu.

Sva rasvjeta na trgu predviđena je u nivou partera.

Hortikulturarno riješenje je izradio Nikola Livančić, magistar floristike i pejzažnog oblikovanja, o kojem kaže:

Biljni materijal je usklađen s urbanističkim planom trga, odnosno pristupilo se minimalistički zbog modernog ugođaja samog prostora. Također biljni materijal je prilagođen klimatskim uvjetima lokaliteta na kojem se nalazi trg.

Biljni materijal: Himalajanska breza -Betulus utilis „Jacquemontii“

Kugle šimšira -Buxus sempervirens

Ukrasne trave- Festuca glauca, Carex sp.

Bršljan- Hedera helix

Forzicija- Forzythia sp.

Tuja globosa – Thuja globossum

Tehnologiju sadnje sadnica će popratiti i malčarenje zbog što manjeg održavanja u budućnosti.

autor :

mr. arh. Josip Ledić dipl.ing.arh.

Information

  • Client:Župni ured Presvetog Trojstva, Novi Travnik
  • Type:Urbanizam (vanjska uređenja)
  • Year:2016.
  • Location:Novi Travnik

Other projects